Menü
33-as főút

Akár határidő előtt elkészülhet a 33-as főút négysávosítása

A Ke-Víz 21 Zrt. folyamatos kétirányú forgalom mellett építi át a 33-as főút 3316-os jelű összekötő út és az ipari fejlesztési terület közötti szakaszát.

Az ütemterv szerint halad a 33-as főút debreceni fejlesztése: a főpálya mintegy 1,3 kilométeres szakasza már az aszfalt kötőréteg szintig elkészült, a további szakaszokon pedig várhatóan 2023. október végéig befejezik a hidraulikus kötőanyagú burkolatalap építését.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az épülő BMW gyárhoz kapcsolódóan számos közlekedési fejlesztés valósul meg a városban, jelen projekt során pedig a 33-as főút 3316-os jelű összekötő út és az ipari fejlesztési terület közötti, 2010,7 méteres szakaszának 2×2 sávra bővítését végzik el, ahol a projekt részeként egy új körforgalmi csomópontot is kialakítanak. A projekt az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) megbízásából, a nyíregyházi KE-VÍZ 21 Zrt. kivitelezésében valósul meg nettó 3 milliárd 319 millió forint értékben.

A projekt aktuális előrehaladása kapcsán Tamás Ádám, a KE-VÍZ Zrt. projektvezetője tájékoztatta lapunkat. Mint megtudtuk, a fent említett aszfalt kötőrétegig elkészült 1,3 km-es szakaszon felül már

  • megépült a TRV Zrt. kezelésében lévő 600-as ivóvíz távvezeték kiváltása a katódvédelemmel együtt, így a vezeték jelenleg is üzemel; illetve
  • a 22 kV-os középfeszültségű légvezetéket is kiváltották.
  • Az útépítéssel párhuzamosan halad a dinamikus közvilágítási hálózat kiépítése, ennek kapcsán a teljes szakaszon lefektették már a földkábeleket, így jelenleg az oszlopok állítása és azok bekötése zajlik;
  • a körforgalmi csomópontban pedig szegélyezési munkákat végeznek.

Két mérföldkövön is túl vannak

A hidraulikus kötőanyagú burkolatalap elkészültét követően a teljes felületen megkezdődnek az aszfaltozási munkák, majd várhatóan 2023. november végéig – az időjárás függvényében – már a teljes felületen elkészül az aszfalt kopóréteg. Ezzel párhuzamosan megkezdődhetnek a padkázási munkálatok, valamint kiépítik a végleges forgalomtechnikai elemeket is (szalagkorlát, beton terelőfal, burkolati jelek festése) – részletezte a projektvezető.

Mint kiemelte,

2023. augusztus 22. napja a projekt fontos mérföldkövének számított, ugyanis ekkor a II. szakaszon elkészült híd egy részére ráengedhették a forgalmat, valamint a fejlesztés I. szakaszának közel 400 méterén elkészült mind a négy sáv aszfalt kötőrétege is.

Mindemellett 2023. október 17-ét is a projekt fontos állomásaként jelölte meg, hiszen ezen a napon a fejlesztéshez kapcsolódó híd mindkét oldalát forgalom alá helyezték.

Határidő előtt elkészülhet

A projekt átfutási ideje 14 hónap (2022. december – 2024. február), melyből a téli időszakkal nem számolva, hozzávetőlegesen 8 hónap áll a kivitelező rendelkezésére a műszaki tartalom teljes megvalósításához. A projektvezető hangsúlyozta,

a szűk határidő ellenére ugyanakkor várhatóan még ez év decemberében elkészül a beruházás, köszönhetően a megrendelővel való konstruktív együttműködésnek.

Végezetül hozzátette, fontos kiemelni, hogy a szakaszon folyamatosan biztosított a kétirányú forgalom, azonban a munkálatok ideje alatt számítani kell további korlátozásokra is.

Forrás: https://magyarepitok.hu/utepites/2023/10/akar-hatarido-elott-elkeszulhet-a-33-as-fout-negysavositasa

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com