Menü
DJI_Zenmuse_L2_GeoLayer_at_site

DJI Zenmuse L2 LiDAR: Az első tapasztalatok és terepi tesztek

Terepi tesztek, amelyek az elmúlt napokban zajlottak: DJI Zenmuse L2 LiDAR kamera a középpontban

Mit ahogyan korábban beszámoltunk róla a múlt héten vettük át a DJI legújabb LiDAR kameráját a Zenmuse L2-t.  Az elmúlt napokban tesztrepüléseket végeztünk az eszközzel.

Az eddigi benyomások kedvezőek, de a lényeg még hátra van. A felmérés során gyűjtött adatokat ugyanazokra a területekre vonatkozóan összevetjük a Zenmuse L1 mérésekkel, a részletes elemzéssel a jövő héten jelentkezünk, de most nézzük meg az első tapasztalatokat.

DJI_Zenmuse_L2_GeoLayer_at_site

Kompatibilitás és firmware frissítések

Az eredeti tervek szerint az új DJI Matrice 350 RTK eszközünkkel terveztük elvégezni a teszteket, de sajnos a regisztráció még nem készült el, ezért nem tudtuk ezt az eszközt használni. Szükségessé vált egy alternatív terv kidolgozása. A Zenmuse L2 kötelező tartozéka a DJI RC Plus távirányító, így arra gondoltunk, hogy hozzárendeljük a DJI Matrice 300 RTK-hoz és így áthidaljuk a problémát, azonban itt lépett fel az első kihívás. A DJI RC Plus távirányító nem tudott csatlakozni a DJI Matrice 300 RTK eszközhöz. Némi kutatómunka után kiderült, hogy  DJI Matrice 300 RTK-ra más firmware-t kell telepíteni- amennyiben a DJI RC Plus távirányítót szeretnénk használni, ezt pedig csak a DJI Assistant 2 szoftverrel lehet megtenni, és még ez sem olyan egyszerű folyamat, mint elsőre gondolnánk. Első lépésként szükséges a firmware letöltése a számítógépre, majd a DJI Assistant 2-ben az offline
upgrade-et választani. Miután ez megtörtént a két eszköz végre zökkenőmentesen kommunikált egymással. Ajánlott a DJI hivatalos kompatibilitási táblázatát alaposan tanulmányozni, hogy elkerüljük az esetleges problémákat.
DJI_compatibility_list

Szeretnénk kiemelni, hogy részünkről ez egy hatalmas „piros pont” a DJI-nak, hogy az új eszközeit (beleértve a DJI RC Plus távirányítót, a TB65 akkumulátort és a ZenmuseL2-t is) kompatibilissé tette a korábbi eszközzel a DJI Matrice 300-zal, miközben a DJI Matrice 300 eszköz kiegészítői is kompatibilisek a DJI Matrice 350-el. Ilyen rugalmasságot ritkán látunk a gyártóknál, de ez rendkívül hasznos lehet azok számára, akik szimplán csak a Zenmuse L1-ről szeretnének váltani Zenmuse L2-re, de megtartanák a jól bevált régi DJI Matrice 300-as drónjukat.
DJI_RC_Plus

Terepi tapasztalatok

Most pedig nézzük a terepi tesztrepüléseket.

A műveleti területen számos illesztőpontot (GCP) telepítettünk, melyek a meglévő alappont hálózathoz lettek igazítva. (Ennek majd a későbbi teszteknél lesz jelentősége.)

Ami a Zenmuse L2 használata során mindenkinek rögtön fel fog tűnni, hogy nincs IMU melegítés
(a Zenmuse L1 esetében ez durván öt perc volt). Ez egy kis terület esetében nem nagy probléma, viszont az általunk kiválasztott helyszínen 20 különböző felszállási pontunk volt.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül 20*5 perc terepi mérési időt spóroltunk azzal, hogy már nem kell IMU-t melegíteni. Ez rengeteg extra hasznos idő, főleg a téli időszakban, amikor amúgy is rövidebbek a nappalok.

A többi beállításban nem volt nagy változás, lényegében ugyanaz volt, mint a Zenmuse L1 esetében.

Nyilván a kijelző méretéből fakadóan a kép sokkal szebb, a valós idejű pontfelhő megjelenítés is zökkenőmentesen működik.

Talán a távirányítón lévő rengeteg gomb okozhat problémát, mert ezeket az ember akarva-akaratlanul is megnyomja. Ha rosszul vannak programozva (ahogyan a mi esetünkben is történt), például a „gimbal recenter”, egy véletlen érintés is elég ahhoz, hogy az egész felmérés meghiúsuljon. Magyarán érdemes még a repülés megkezdése előtt némi időt szánni ezeknek a gomboknak a beprogramozására.

Repülés után nagyon jól jön az ellenőrzés.

Egyből látható a riport, hogy végig fix RTK-val dolgoztunk-e vagy sem. Ami talán még ennél is jobban működik, a különböző repülésekből származó pontfelhőket is össze tudjuk fűzni, ezáltal a teljes repülési területről kapunk egy olyan visszajelzést ahol a hibákat is tudjuk ellenőrizni. A Zenmuse L1-nél gyakran előfordult, hogy a művelet során szakaszonként leállt a LiDAR rögzítés, amit csak az irodai feldolgozásnál vettünk észre. Ebben az esetben sajnos vissza kell menni a helyszínre és újból kezdeni a felméréseket. Ezt küszöböli ki a Zenmuse L2 és az RC Plus, aminek segítségével jelentős időt és költséget tudunk megtakarítani.

Mint már korábban említettük, a tesztrepülés csak az első lépés, részletes elemzéssel a jövő héten fogunk jelentkezni. Addig is kövessetek minket és tartsatok velünk, a cél, hogy a lehet legpontosabb képet kapjunk a Zenmuse L2 teljesítményéről összehasonlítva a korábbi Zenmuse L1-el.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com