Menü
Paks II

Egy hónap múlva indul a résfalazás a Paks II projektjében

A talaj kitermelése, majd szilárdítása is elkezdődik, aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is bekerül majd a földbe.

Hamarosan megindulnak a paksi bővítés újabb fontos előkészítő munkálatai – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta,

július elején megindul a résfalazási munka, amely rendkívül fontos a reaktorok biztonságos működésének szempontjából. Emellett megkezdődik a talaj kitermelése, majd szilárdítása, aminek eredményes elvégzését követően a projekt stratégiai fontosságú pontjának számító, úgynevezett első beton is lekerül majd a földbe.

A tárcavezető a Roszatom orosz nukleáris energetikai konszern vezérigazgatójával, Alekszej Lihacsovval folytatott tárgyalását követően azt is üdvözölte, hogy az Európai Unió egy hónap alatt jóváhagyta a két új paksi erőművi blokk építésére vonatkozó szerződés módosításait. „A módosított szerződéses keretrendszer biztosítja a gyorsabb előrehaladást a biztonsági szabályok teljes körű tiszteletben tartása mellett.” Hozzátette, a módosítással egyértelműsítik azokat a nukleáris biztonsági szabályokat, amelyek az európai sztenderdeknél is jóval szigorúbbak, és garantálják, hogy biztonságos erőmű fog épülni Pakson.   

Magyarország a villamosenergia-szükségletének 75 százalékát maga tudja majd előállítani

Jelezte, mind a Roszatom, mind mi, a kormány részéről elkötelezettek az iránt, hogy az új paksi blokkoknak a következő évtized legelején szolgálatba kell állniuk. „Eddig sikerült elérnünk azt, hogy a nukleáris ipart semmifajta szankció ne sújtsa, ugyanakkor pontosan tudjuk, hogy szankciók nem csak írásos, hanem íratlan formában is léteznek” – hangsúlyozta.    

A miniszter kiemelte, hogy a jelenlegi 2000 megawattos nukleáris kapacitás 4400 megawattra emelésével Magyarország a villamosenergia-szükségletének 75 százalékát maga tudja majd előállítani, így hazánk jelentősen függetlenítheti magát a nemzetközi energiapiacok „eszetlen” árváltozásaitól. „Ráadásul környezetvédelmi szempontból is hatalmasat lépünk majd előre, ugyanis ha üzembe helyezzük a két paksi blokkot, akkor évente 17 millió tonnányi szén-dioxid-kibocsátást tudunk megspórolni” – mondta.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2023/06/egy-honap-mulva-indul-a-resfalazas-a-paks-ii-projektjeben

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com