Menü
Duna_Szabadegyetem

Felkészültek a jövő mérnökei: a terepen ismerhetik meg az alkalmazott digitalizációt

A gyakorlati digitalizáció lesz a központi témája az idei, negyedik alkalommal megszervezett Duna Group Szabadegyetemnek. A tematikában nagy hangsúlyt kap a hightech gépek és technológiák által zajló infrastruktúra fejlesztés.

Száz százalékban a Közép-Európában is izgalmasnak számító InfraBIM-re helyezi a fókuszt a magyar építőipar kuriózumnak számító rendezvénye, a Duna Group Szabadegyetem. A témát az elméleti ismeretek mellett átfogó gyakorlati bemutatókkal teszik látványossá – mondta el lapunknak Kincses Péter főszervező.

Az esemény az elmúlt három évben páratlan sikerrel zajlott a résztvevő fiatalok és szakemberek visszajelzései alapján, így nem volt kérdés a folytatás.

Szélesítik az érdeklődők körét

A Szíjj László tulajdonába tartozó Duna Group már negyedik alkalommal hívja meg az építőmérnök és vízépítőmérnök hallgatókat, ám idén ez a kör kiegészült térinformatikai, geodéta, illetve programozó érdeklődési körű fiatalokkal is. Az elmúlt években kialakult hagyományoknak megfelelően idén is egy felszabadult hangulatú, ugyanakkor a szakmaiságot is hangsúlyosan kezelő rendezvénysorozatra számíthatnak a hallgatók.

Szíjj László a Duna Group Szabadegyetemen

A szabad férőhelyek rekord gyorsasággal fogytak el a programra, melyre hat egyetemről érkeznek hallgatók, összesen negyvenen – mondta el a program főszervezője. A nagyszabású rendezvény 2023. augusztus 11-dikén kezdődik, helyszíne ezúttal is a BME Kármán Tódor Kollégiuma.

Különleges építési helyszíneken szerezhetnek kézzel fogható tapasztalatokat

A Duna Group Szabadegyetemet idén is a magyar építőipar legérdekesebb projektjeire alapozzák, és ezúttal is központi szerepet szánnak a digitalizációnak, azon belül az InfraBIM témakörének, amelyeket idén a gyakorlatban is megismerhetnek a diákok.

Ennek megfelelően bejárják a soproni M85-ös alagút egyedülálló projektjét, ahol megismerhetik

  • az elsődleges vagy lőttbetonos szerkezet konvencionális alagútfejtését, geológiai sajátosságát;
  • a belső beépítés tervezését (horizontális és vertikális rendszerek felállítása) és kivitelezését a BIM modell alkalmazásának lehetőségeivel;
  • a virtuális kivitelezés rendszerbe iktatását, valamint a BIM továbbfejlesztését az üzemeltetés időszakára.

A hallgatók mindezek mellett az alagút irányítási és forgalomvezérlési rendszerét is áttekinthetik.

Az M44 autópálya építésének bejárásán a diákoknak lehetősége nyílik arra, hogy a gyakorlatban, vagyis valódi munkavégzés közben is megismerjék a szintvezérelt munkagépeket. Egyesével áttekinthetik a teljes – korábban elméletben már elsajátított – folyamatot, és megismerhetik a vezérlési rendszert.

Ezek a gépek a

– 3D Dual GNSS Dózer,

– 3D szintvezérelt gréder,

– 3D Dual GNSS kotró és

– 3D Automata Finisher.

A szakmaiság mellett a közösségformálás is fontos

A háromnapos rendezvényen kiemelkedő fontosságú a csapatépítés ereje. Miközben a hallgatók betekintést nyerhetnek az infrastruktúra építés kulisszatitkaiba,

könnyed programok keretében megismerkedhetnek és hosszú távú kapcsolatot alakíthatnak ki a meghívott hét egyetem diákjaival is, ami hozzájárulhat szakmai jövőjük sikeréhez.

A Duna Group Szabadegyetem háromnapos, teljes ellátást adó programsorozata ingyenes a meghívottak számára.  

Forrás: https://magyarepitok.hu/utepites/2023/08/felkeszultek-a-jovo-mernokei-a-terepen-ismerhetik-meg-az-alkalmazott-digitalizaciot
Fotó: magyarepitok.hu

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com