Menü
GeoLayer LUC

LUC tanúsítvány idehaza elsőként

Mérföldkő a drónok ipari használatában –
LUC tanúsítvány idehaza elsőként

Drónos légi felméréssel foglalkozó vállalkozások számára a „LUC engedély” olyan, mint egy limitált kiadású platina tanúsítvány a szakmán belül, amit borzasztó nehéz kiérdemelni. Nemzetközi viszonylatban is csak elvétve találkozni olyan piaci szereplőkkel, akik rendelkeznek ilyen tanúsítvánnyal.

Ezért is akkora dolog, hogy Magyarországon a Geolayer Kft. részesült elsőként LUC tanúsítványban. A cikkben a mérföldkőnek számító tanúsítvány kiérdemlésének részleteit mutatjuk meg.

Mi az a LUC tanúsítvány, és mi köze a drón használathoz?

Maga a mozaikszó az angol nyelvű „Light UAS Operator Certificate” kifejezésből származik.
A LUC egy könnyű üzembentartói tanúsítvány”. Drón üzemeltetőjeként van lehetőség az igénylésére, és kizárólag jogi személyiséggel rendelkező szervezetek kaphatják meg.

A LUC lényegében olyan, mint egyfajta bizonyíték a Légügyi Hatóság részéről. Bizonyíték annak alátámasztására, hogy képesek vagyunk önállóan felmérni a drón alkalmazásának és üzemeltetésének lehetséges kockázatait.

LUC tanúsítvánnyal dolgozni egyszerre nagy előny és felelősség. A tanúsítvány lehetőséget biztosít, hogy a benne felsorolt művelettípusok végrehajtását önállóan engedélyezzük. Természetesen úgy, hogy a hatóság részéről meghatározott feltételek és a vonatkozó jogszabályok mindegyikének maradéktalanul eleget teszünk.

First_LUC_Hungary

Forrás: Kercz Viktor, magyarepitok.hu

Még Európa szerte sem sok vállalat rendelkezik LUC tanúsítvánnyal

Mindezt hűen tükrözi az a tény, hogy sokáig mindössze egyetlen cég részesült LUC tanúsítványban az Európai Unió egészén belül. Egy környezetvédelmi és halgazdálkodási tevékenységet ellátó norvég vállalkozásról van egyébként szó, ráadásul a számukra biztosított tanúsítvány eleinte viszonylag szűkebb mozgásteret nyújt.

Többek között ezért is óriási dolog, hogy idehaza elsőként sikerült kiérdemelni a LUC tanúsítványt amely az Európai Unió egész területére érvényes.

Komoly mérföldkő, avagy LUC tanúsítvány Magyarországon elsőként

Természetesen hazai fronton is rendkívül komoly hozzáadott értéke van annak, ha egy pilóta nélküli járművek használatában érdekelt vállalkozás LUC tanúsítvánnyal a birtokában végezheti a tevékenységét.

A LUC tanúsítvány rendelkezése állása szintlépést jelent az építőipari drónos légi szolgáltatások hatékonyságát tekintve. Beleértve az útépítések tervezését, a földtömegszámítást, a csomópontok, hidak és felüljárók stb. drónos légi felméréseit.

Gyakorlatilag bármilyen építési munkálat rövidebb idő alatt valósulhat meg úgy, hogy közben a biztonsági feltételek maradéktalanul teljesülnek. De az építőipari hasznosuláson túl – többek között – a napelemparkok hőkamerás diagnosztikája is olajozottan történhet a LUC birtokában.

Óriási megtiszteltetés, hogy a magyar hatóság a Geolayer Kft. részére adott ki első ízben LUC tanúsítványt.

A LUC tanúsítvány értékes időt segíthet megtakarítani a megbízóinknak

Pontosan tudjuk, hogy egy-egy építési projekt vagy beruházás kivitelezésénél gyakran a rendelkezésre álló idő jelenti a szűk keresztmetszetet. A LUC tanúsítvány megléte azért jelenthet előnyt a megbízóinknak, mivel így

  • nem szükséges külön-külön engedélyeztetni minden egyes műveletet a hatósággal;
  • újra és újra napokat veszítve a műveleti engedély iránti kérelem benyújtásával;
  • a tanúsítvány birtokában ezt önállóan megtehetjük, értékes munkaórák tucatjait spórolva.

Ráadásul a LUC a szabályszerűséget is hűen tükrözi. A tanúsítványt látva a megbízó biztos lehet benne, hogy a műveletek elvégzése az EU 2019/947 rendeletnek minden pontjának megfelelve, szabályszerűen történik.

Persze az „engedély” nem jött csak úgy magától, egy szigorú és meglehetősen összetett feltételrendszer minden egyes pontjának eleget kellett tenni a sikeres igényléshez.

Geolayer_LUC_AVSS_Parachute

Forrás: Kercz Viktor, magyarepitok.hu

Mi mindennek tettünk eleget a LUC tanúsítvány elnyeréséhez?

  • Igazoltuk, hogy strukturáltan működve minden tőlünk telhetőt megteszünk a repülési műveletek biztonságos elvégzéséért, a tervezés, megvalósítás, karbantartás és háttéradminisztráció feladatainál egyaránt kontrollt biztosítva.
  • Repülésbiztonsági menedzsmentrendszert alkalmazva gondoskodunk a repülés lehetséges kockázatainak hatékony kezeléséről.
  • A tervezésben és végrehajtásban résztvevő munkatársaink többek között bizonyítottan rendelkeznek a szükséges távpilóta kompetenciákkal, illetve kockázatelemzésre vonatkozó tanúsítványokkal, készségekkel.
  • Precíz dokumentációs rendszert vezetünk, évekre visszamenően tárolva a műveleteket érintő adatokat, amelyekhez a felügyeletet végző hatóság bármikor hozzáférhet.
  • Repülésbiztonsági politikát dolgoztunk ki a vele kapcsolatos biztonsági célkitűzésekkel együtt.
  • Úgynevezett LUC kézkönyvet készítettünk, amiben a LUC tanúsítvány birtokában részünkről végezni kívánt eljárásokat és tevékenységeket részletesen definiáltuk, vészhelyzeti eljárásokat dolgoztunk ki, meghatároztuk a felelősségi köröket szervezeten belül.

Mérföldkő a Digitális Jólét Program célját tekintve

Bízunk abban, hogy Magyarországon elsőként LUC tanúsítvány birtokában dolgozva hozzá tudunk járulni grandiózus célok megvalósításához. Mint például a Digitális Jólét Program, amely támogató szabályozási környezet kialakításával világszínvonalú drón-ökoszisztéma létrehozását tűzte ki célul.

A drónok használatában rejlő hozzáadott érték egyre több iparágon belül nyer bizonyítást. Ehhez mérten az elkövetkező években további széleskörű növekedés prognosztizálható. Ahhoz, hogy egyre több iparágban sikerrel történjen meg a drónok hasznosítása, fontos a szabályozott keretrendszer.

Tagjai vagyunk továbbá a magyarországi Drón Koalíciónak is, ahol szintén a drónok széleskörű elterjedése a közös cél. Illetve az, hogy Magyarország mihamarabb a világ élvonaláig szárnyaljon a pilóta nélküli járművek használatát tekintve.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com