Menü
Szolnok_lumen_park_140mw

Miért fontos a napelemparkok karbantartása?

A napelempark-beruházásokra sok esetben befektetésként tekintenek: adott egy elköltendő összeg és egy terület, ahol megvalósulhat a beruházás.

A napelempanelek árának folyamatos csökkenésével adott beruházások egyre nagyobb és nagyobb parkokat eredményeznek, melyek több 10-100 hektáron is elterülhetnek (nagyobb országokban ez 1000 hektár is lehet). Az árak csökkenése szerencsére egybevág a kereslet drasztikus növekedésével az elektromos energia, azon belül is a megújuló energiaforrásokból származó energia iránt. Egy-egy ilyen park beruházási költsége a hálózati csatlakoztatási díjak mellett magasnak tűnhet, de a megtérülése a modern olcsó napelemeknek és hatékony invertereknek köszönhetően a korábbi 10-15 évről ma már 7-10 évre csökkent. Tekintve, hogy a panelek a gyártók ígérete szerint 25-30 éves korukban legalább az eredeti teljesítményük 85%-át tudják teljesíteni[1], így elég jó és biztos befektetésnek tekinthetők. Akkor mi lehet a probléma? Miért számolunk be erről?

A tapasztalataink azt mutatják, hogy a valós környezetben a napelempanelek bizony sérülnek és a külső behatások nagyon befolyásolják a teljesítményüket. Sok esetben a por, a madárürülék, kábelek sérülése, ezen kívül a beszerelés, valamint a karbantartás is okozhat meghibásodási gondokat.
Napelem_panel_hiba

Az Amerikai Egyesült Államokban és Európában is például a befektetések megtérülési ideje elmarad a pénzügyi tervben elvárt értékektől. Az energiatermelés számos tényező miatt csökkenhet, ilyen a napelemek karbantartásának a hiánya, illetve a terület gondozásának az elmaradása. A főbb hibák, mint például a hot-spotok kialakulását okozhatja többek között madárürülék, illetve rosszul vagy le nem vágott gaz. Ami meglepő lehet, hogy akár a karbantartó terepjáró gumiabroncsa által felvert kavics is okozhat hibákat, mivel legtöbb helyen sóderrel felszórt út található a panelsorok közt. Gyakori hiba ezen felül a string hiba, dióda hiba, vagy akár a be nem kötött napelempanelek is. [2]Ezek kimutatása és feltárása nem egyszerű feladat a parkok mérete és elhelyezkedése miatt, de megfelelő hardveres és szoftveres segítséggel panel szintre lebontva pontosan kimutatható és ezáltal egyszerűen javítható.

Fontos kiemelni, hogy ezen hibák, hiányosságok vizsgálatára és kijavítására fordított összeg szinte azonnal meg is térül és a napelempark élettartalma is folyamatosan kitolható.

[1] LONGi Solar-FAQ

[2] 24 Most Common Solar Panel Problems With Solutions – Energy Theory

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com