Menü
Solar park Bicske Hungary

Napelempark diagnosztika drón technológiával

Pontos és hatékony napelempark diagnosztika drón technológiával

Miközben ezek a sorok íródnak, a világ energiatermelésének 29%-át megújuló energiaforrások teszik ki. A folyamatos növekedést produkáló megújuló energiatermelés 20%- a napenergiához köthető, ami hűen tükrözi a napelemparkok fontosságát.

Fontos hozzátenni, hogy megfelelő ellenőrzés, illetve karbantartás nélkül a panelek veszítenek a hatékonyságukból. Viszont a napelemek vizsgálatának a hagyományos módja messze nem fenntartható.

A cikkben azt mutatjuk meg, hogyan hidalható át a probléma drón technologóiával, avagy miért rejlik rendkívüli potenciál a napelemparkok drónok általi ellenőrzésében.

Amiért elengedhetetlen a napelemparkok időszakos ellenőrzése

Bár a napelemek korszerű gyártástechnológiája szavatolja az évtizedeken át tartó élettartamot, a működési hatékonyság idővel drasztikusan csökkenhet. Csak idő kérdése, hogy a környezet hatásainak való kitettség hibákat idézzen elő, negatívan befolyásolva a panelek termelési kapacitását.

Remekül példázza ezt a német Fraunhofer Intézet kutatása, melynek alapján a potenciálisan indukált degradáció (PID) következtében a napelemparkok évek alatt akár a termelési kapacitásuk 30%-át is elveszíthetik.

Ennek a proaktív elkerülését segítheti elő a rutinszerű ellenőrzés és karbantartás, amennyiben az kellő hatékonysággal történik.

Napelempark hőkamerás mérés

A napelemes ellenőrzések hagyományos módszereinek hibapontjai

A napelemfarmok rutinszerű vizsgálatának hagyományos metódusa gyalogosan történik. A feladatra kiképzett szakemberek végig sétálnak a napelemek között, kézi hőérzékelőkkel gyűjtve adatokat a panelek állapotáról.

Ez fizikailag rendkívül megerőltető, hiszen felülről a forró napsugarak perzselő hatását a panelekről visszaverődő napfény csak fokozza. Rengeteg időbe is telik, hiszen az ipari méretű naperőműparkok zöme több hektáros területet is felölel.

Ráadásul a panelekről visszaverődő fény torzíthatja a felvételeket, így az ellenőrzések nem adnak 100%-os pontosságú eredményeket. A panelek korlátozott megközelíthetősége és az emberi hibák együttesen azt is eredményezhetik, hogy a mechanikai rendellenességek felfedezése nem történik meg időben, tovább csökkentve a naperőműpark összteljesítményét és hatékonyságát.

Melyek a napelemparkok ellenőrzésének kritikus szempontjai?

A fentiekből tisztán látható, hogy az egyre fontosabb szerepet betöltő napelemparkok rutinszerű ellenőrzése optimalizálást kíván. Három alapvető szempontnak kell teljesülnie ahhoz, hogy a kontroll fenntartható legyen:

  • Skálázható és ismételhető munkamenet – konzisztens megoldásra van szükség, akár historikus adatokkal is segítve a tűpontos vizsgálatot.
  • Gyorsaság – az ipari napelemparkokban működő több száz, esetenként több ezer panel gyalogos vizsgálata túl lassú folyamat, ami nem fenntartható.
  • Költséghatékonyság – a hagyományos ellenőrzések drága munkadíjait és eszköz igényét alternatív megoldásokkal célszerű helyettesíteni.

Miután más iparágakban ugyanezen követelmények teljesítésére a drónok használata jól bevált, úgy a hőérzékelőkkel felszerelt korszerű drónokkal a napelemparkok vizsgálatában is megvalósítható a szintlépés.

Mindjárt megmutatjuk, mit is jelent mindez a számok nyelvére fordítva.

Hatékonyabb napelempark ellenőrzés drón technológiával

A releváns feljegyzések alapján egy gyalogosan dolgozó szakember átlag tempóban körülbelül 60 panelt képes megvizsgálni egyetlen munkanap alatt. Egy korszerű drón viszont ugyanennyi idő alatt nem kevesebb, mint 740 panel precíz ellenőrzését képes ellátni.

Szignifikáns növekedés, ami önmagáért beszél. Drónokat használva a napelemparkok ellenőrzése

  • kiemelt precizitással valósítható meg;
  • nagyban csökkentve a szükséges munkaerőt és munkaterhelést;
  • nem beszélve a költségek látványos redukálásáról.

Sőt, a drónok a repülési tervét elég egyszer összeállítani, így a későbbi ellenőrzések ideje alatt a drón ugyanazt a tervet végrehajtva konzisztensen megismételheti a vizsgálatot.

Napelemark_Hokameras_felmeres_DJI_Zenmuse_XT2

Szemléletes példa a drónos napelempark ellenőrzés hatékonyságára

Dubai városától nagyjából 50 kilométerre található Muhammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park a világ egyik legnagyobb megújuló projektjének számít. A 3,4 négyzetkilométeren elterülő több mint
12 000 panel teljeskörű ellenőrzése két hónapot vett igénybe a hagyományos módszerrel.

A gigantikus, 300 megawattos park rendszeres ellenőrzésre brutális mennyiségű időt és energiát emésztett fel. Ugyanakkor a közvetlen energiatermelési hatékonyságcsökkenésen kívül arra is megoldást kellett találni, hogy a sérült panelek termelés helyett ne tartsák vissza az energiát.

A folyamat optimalizálásához a DJI M300-as drónok kerültek bevetésre megfelelő hőkamerákkal felszerelve, amelyek akár egyetlen repülés kimenetéből vizuális és termikus vizsgálatokat képesek végezni. Három csapat összehangolt tervező munkájára volt szükség a 3,4 négyzetkilométeres terület maradéktalan lefedésére.

Az egymástól biztos távolban dolgozó drónok túlterheléstől mentesen, 40 méteres magasságban repülve mindössze öt nap alatt vizsgálták át a teljes parkot. Fantasztikus eredmény, valljuk be.

Napelempark hőkamerás felmérés

Konklúzió

A fejlett drón technológia nemcsak a panelek ellenőrzése, hanem már a napelempark telepítése kapcsán is kiválóan hasznosítható. Napelempark drónos hőkamerás diagnosztikával mi is szívesen segítünk a hatékonyság maximalizálásában, illetve a későbbi méréseknél.

Beszéljünk a részletekről, az alábbi elérhetőségeken szívesen állunk rendelkezésre.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com