Menü
Debrecen_fejlesztes

Újabb hatalmas fejlesztéscsomag érkezik Debrecenbe – közúti és fenntarthatósági projektek sora indul el

Több korábban felfüggesztett projektre is újra pénzt kapott és újakat is indít a cívisváros a 112 milliárd forintos beruházáscsokorban.

Egy júliusi kormánydöntés értelmében újabb több mint 112 milliárd forint fejlesztési forrást kap Debrecen, a beruházási programba több olyan projekt is visszakerült, amit tavaly ősszel központi költségvetési megfontolásokból függesztettek fel – közölte sajtótájékoztatón csütörtökön Papp László polgármester.

Emlékeztetett: egy másik korábbi kormánydöntés értelmében gazdaságfejlesztésre 175,5 milliárd forintot kapott a város, amelyet víziközmű, illetve vasúti infrastruktúra fejlesztésére fordíthatnak.

A mostani, 112,198 milliárdos csomag forrásait elsősorban közúti közlekedésfejlesztésre fordítják, de megvalósulnak belőle a fenntarthatóság, a környezetvédelem és a biztonság szempontjából is fontos beruházások. A ténylegesen meginduló munkálatok mellett ezekből a forrásokból több távlati fejlesztés tervezése is megkezdődik.

Véderdőket építenek gazdasági övezetek köré

A fenntarthatósági projektek közé tartozik a több mint negyven hektáros területen megvalósuló két napelempark, amely a helyi közösségi közlekedés energiaellátását biztosítja majd, illetve 600 millió forintból pedig monitoringrendszert alakítanak ki a gazdasági övezetek körül, ahol „véderdősítésre” is sor kerül.

Előkészítik a Vágóhíd utcai vasúti híd és a keleti elkerülő fejlesztését is

Számos városi közlekedési csomópont átalakítása mellett elindul a város legrégebbi felüljárója, a Vágóhíd utcai, vasút feletti híd fejlesztésének előkészítése, mint ahogy a debreceni keleti elkerülőút környezetvédelmi engedélyének megszerzése. Utóbbit a legnagyobb jelentőségű döntésnek nevezte a polgármester.

A BMW-gyár körül is folytatódnak a fejlesztések

BMW-autógyárat is magába foglaló észak-nyugati gazdasági övezetben 250 kamion egyidejű fogadására alkalmas logisztikai központ épül egy új NAV-irodaházzal, ezáltal a kamionoknak nem kell átmenniük a város keleti részén lévő vámudvarba, ami jelentősen csökkenti az átmenő. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházásában – ugyancsak ennek a támogatási csomagnak a részeként – számos további vasút- és közútfejlesztés is megvalósul.

Forrás: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2023/07/ujabb-hatalmas-fejlesztescsomag-erkezik-debrecenbe-kozuti-es-fenntarthatosagi-projektek-sora-indul-el

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com