Menü
Drón szabályozás

Minden, amit a drónszabályozás aktualitásairól tudni érdemes

Mit érdemes tudni a pilóta nélküli légijárművek, vagyis a drónok használatára vonatkozó szabályozásokról 2021-ben? Ezt a kérdést válaszoljuk meg a bejegyzésben. Méghozzá érthetően, gyakorlatiasan, felhasználói szemszögből.

A drón használatra vonatkozó szabálymódosításokat kiváltó tényezők

Az elmúlt években az ipari és hobbi célú drónfelhasználók száma elképesztő növekedést produkált. Úgyhogy a jelenségre törvényhozás szintjén is muszáj volt reagálni, a biztonságos felhasználás elősegítése végett.
Az új drónszabályozás Európai Uniós 2019/947 rendelete 2021.01.01.-től érvényes. Fontos, hogy a szó szoros értelmében vett dróntörvényről nem beszélhetünk. A légiközlekedésről szóló 1995. évi XCVII. törvény idevágó rendelkezéseit kell együttesen kezelni az EU által megfogalmazott szabályokkal. Nézzük is meg a felhasználói szemszögből leginkább releváns részleteket.

Mikor lesz engedélyköteles a drónhasználat?

Az engedélyköteles drónhasználatra vonatkozó szabályok tisztázásához vegyük végig az egyes kategóriák meghatározásait:

 • Nyílt kategória
  Az ide sorolt drónok legfeljebb 120 méterre távolodhatnak el a föld legközelebbi pontjától. Fontos, hogy embertömeg fölé reptetni nem szabad őket, a pilótának pedig segédeszköz, hiányában is folyamatosan látnia kell magát a drónt.
 • Speciális kategória
  25 kg-nál nehezebb drónokról van szó, amelyek a művelet egyes szakaszaiban szabad szemmel nem láthatók. Többek között vasúti síneknél, illetve autóutak építésénél szokás alkalmazni őket. Csakis bejelentést követően és a szükséges engedélyek birtokában reptethetők.
 • Engedélyköteles kategória
  Fesztiválokon, rendezvényeken alkalmazott, vagy áruszállításhoz használatos drónok. Azon felül, hogy engedélykötelesek, mélyebb elméleti és gyakorlati ismeretek is kellenek a reptetésükhöz.

Minél komplexebb feladatokhoz kívánjuk tehát alkalmazni a drónt, annál nagyobb eséllyel lesz engedélyköteles maga a használat.

A munkavégzéshez használt drón regisztrációjára vonatkozó kötelezettségek
A nem játéknak minősülő drónok mindegyike regisztráció köteles. Amennyiben a drónunk

 • az EU irányelvek szerint nem minősül játéknak;
 • vagy 120 grammnál nehezebb;
 • vagy adatrögzítővel ellátott;
 • vagy 100 méternél messzebbre repül;

akkor kötelező lesz regisztrálnunk. Csakúgy, ahogyan a drónt működtető magán- vagy jogi személyt is.
Ami az anyagiakat illeti, a drón és üzembentartó nyilvántartásba vétele 2.000 forintba, a változások bejelentése szintén 2.000 forintba, a törlés 1.000 forintba, míg nyilvántartásba vételről szóló igazolás 4.090 forintba kerül.

Munkavégzéshez használt drónoknál gyakori, hogy a tervezett művelet túlmutat a nyílt kategória keretein. Ilyenkor a légiközlekedési hatósággal engedélye mindenképp szükséges a munka megkezdése előtt.

A műveleti engedély 95.570 forint igazgatási szolgáltatási díj ellenében kérhető. Fontos, hogy az engedély az üzembentartó és a drón nyilvántartásba vételének díját nem tartalmazza.

Szükséges-e vizsgát tenni a drón használatához?

Az úgynevezett A1/A3 kategóriába sorolt drónok reptetéséhez igen. Vagyis szükség lesz egy speciális online képzésen történő részvételre, ezután pedig a vizsga sikeres teljesítésére.
Így biztosítható a felkészültség a repülésbiztonságról, a légtérhasználat szabályairól, illetve az úgynevezett „no drone zone” légtereket illetően. Vizsgadíjjal itt is számolni kell, viszont 4.600 forint kifizetése mellett maga a tanfolyam ingyenesen hozzáférhető.
Viszont a teljesítése erősen javasolt, ha el szeretnénk kerülni a nemkívánatos bírságokat és büntetéseket. Nyilván adja magát a kérdés, megéri-e ennyi mindenre odafigyelni?

Ezért lehet célravezető szakértőkre bízni a drónos feladatok ellátását

A vonatkozó szabályok folyamatos nyomon követése, regisztráció, engedélyek és vizsgatétel. Érthető, ha a szigorodó feltételek első olvasatra is véget nem érő adminisztrációs hegynek tűnnek. Szerencsére nem szükséges okvetlenül bajlódni velük.
Mégpedig úgy, hogy

Ennek köszönhetően elképesztően sok munkaórát, illetve még több értékes kapacitást takaríthatunk meg. Pláne abban az esetben, ha segítőkész, az igényeinkre figyelő és nehezített körülmények között is boldoguló szolgáltatót sikerül megbízni a feladattal.

Szívesen segítünk a megvalósításban, ennek első lépéseként vegye fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com