Menü

Geodéziai felmérések

Kérjen ajánlatot!

Építési projektek terveinek az elkészítéséhez a tervező mérnököknek szüksége van egy pontos és részletes terepfelmérésre. Az UAV folyamatok integrálása a munkafolyamatokba manapság elengedhetetlen fontosságú.

Mindig is azt a gondolkodásmódot szem előtt tartva dolgoztunk, hogy az általunk nyújtott szolgáltatás kimagasló maradjon, ügyfeleink pedig mindig a középpontban legyenek.

A felméréseket légi fotogrammetriai eljárással végezzük, nagymértékben csökkentve így az emberi hiba előfordulásának valószínűségét. Munkáink során drónjainkon jellemzően a DJI Zenmuse P1 és a DJI Zenmuse L1 és L2 Lidar kameráit használjuk. Ezzel gyakorlatilag egy nap alatt fel tudunk mérni egy akkora területet, amely a hagyományos módszerekkel hetekig tartana.

A légi felmérések során olyan területeket is gond nélkül fel tudunk térképezni, ahová a földmérők a terepviszonyok miatt egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudnának eljutni. Ráadásul ennek köszönhetően nem szükséges lezárni például autóutakat vagy vasúti pályákat.

Drónok segítségével ugyanolyan minőségű topográfiai felmérések végezhetők, mint a hagyományos módszerekkel. Viszont mindezt az idő töredéke alatt. Ez jelentősen csökkenti a helyszíni felmérés költségeit, a szakemberek munkaterhelésével együtt.

Utólagos szoftveres adatfeldolgozás után az alábbi adatokat tudjuk előállítani:

Ortomozaik, reflektancia térkép

A drónfelvételeket korrigáljuk a kép torzulásának függvényében, és az utómunkálatok során összeillesztjük őket. Ezáltal rendkívül pontos ortomozaikus térképet hozzunk létre.
Minden pixel 2D információt, (X, Y) koordinátákat tartalmaz, vízszintes távolságok és felületek nagyon pontos mérésére alkalmas.

Ortomozaik,  reflektancia térkép
3D pontfelhő

A levegőből készített fényképek alapján pontfelhő állítható elő. Minden pont földrajzi (X, Y, Z) koordinátákat és szín információkat tartalmaz. Nagyon pontos adatot nyújt a távolság (ferde és vízszintes), terület és térfogatmérésekhez.

Igény szerint a méréseinket LIDAR kamerával végezzük, így a növényzet által erősen borított területeken is rendkívül pontos információt kapunk a földfelszínről, ami lehetővé teszi egy „növényzet által megtisztított” digitális domborzatmodell elkészítését.

Zöldmezős beruházások esetén a „nulladik” mérés kiemelt fontosságú, a technológia használatával CAD szoftverek számára értelmezhető vektoros adatokat állítunk elő. Ennek segítségével a beruházás területén a teljes földfelszín rendkívül részletes digitális 3D modellben elemezhető. Az adatfeldolgozás teljeskörű osztályozással történik, HD2014 transzformációval.

3D pontfelhő drónnal 3D pontfelhő drónnal
Digitális felületmodell (DSM)

A drónképek felhasználhatók a terület DSM-modelljeinek létrehozására is. Minden pixel 2D információt, (X, Y) koordináta és a legmagasabb pont magasságát (Z érték) tartalmazza.

Digitális felületmodell (DSM)
Digitális terepmodell (DTM)

Objektumok, például épületek eltávolítása után a drónképekkel DTM-ek készíthetők, minden egyes pixel 2,5D információt tartalmaz- a legnagyobb magasság X, Y és Z értéke.

Digitális terepmodell (DTM)
Digitális terepmodell kontúr (DTM)
3D textúrált háló

A 3D textúrájú háló a drón által feltérképezett terület széleinek, domborzatának, csúcsainak és textúrájának reprodukciója. Ez a modell a terület bemutatása szempontjából a leghasznosabb.

3D textúrált háló
Kontúrvonalak

A projekt követelményeitől függően, vagy a DTM, illetve a DSM modell egyedi kontúr intervallumokkal használható kontúrvonal-térkép készítéséhez alkalmas. Ez pedig részletesebben szemlélteti a drón által feltérképezett terület felületét.

A folyamat első lépése mindig az igények átbeszélése. Írjon nekünk, szívesen állunk rendelkezésre

Üzenetküldés

Hírek, újdonságok

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com